İletişim Kurun
- +90 312 215 4 220
- lore@lore.com.tr
Gıda ürünü ile temas eden her türlü madde ve materyal için ithalat öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması gerekmektedir. Alınacak izin belgesi ithal edilmek istenen ürüne göre farklılık göstermektedir.
Örneğin, bardak, tabak, tencere, çatal, kaşık ve bıçak, saklama kabı, streç film vb. gıda ile temas eden bütün bu maddeler Bakanlığın onayından geçmek zorundadır. Özellikle plastik içeren ürünler ısı ile temas ettiğinde içeriğindeki zararlı kimyasalları gıdaya geçirme riski olan maddelerdir. İnsan sağlığı açısından güvenilir olduğunun Bakanlık tarafından kontrol edilmesi oldukça önemlidir.
İthal edilen malzemenin içeriği bileşenler doğru beyan edilerek izin alınması oldukça önemlidir. Söz konusu ürünler gümrük idaresine geldiğinde Bakanlık Yetkili Laboratuvarının analizine tabi tutular. Eğer ön bildirim aşamasında beyan edilen hammaddelerden ve bileşenlerden farklı bir içereğe rastlanırsa ithalat yapılamaz. Örneği Polietilen Tereftalat (PET) olarak beyan edip izin alınan bir ürünün analizde Poli Propilen (PP) olduğu ortaya çıkarsa ithalatınıza izin verilmez. Bu sürecin uzman kişiler tarafından yürütülmesi oldukça önemlidir. Lore Danışmanlık, uzman kadrosu ile sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Ön İnceleme Süreci: Lore Danışmanlık uzmanları ithal etmek istediğiniz gıda ile temas eden maddeye ait etiket ve içerik belgesini talep eder. Ürünün mevzuata uygunluğunu başvuru yapmadan değerlendirir. Mevzuata uygun olmayan bir ürün için başvuru yapmaz ve sizi bu konuda bilgilendirir. Gereksiz zaman, emek ve para kaybı önlenmiş olur.
GGBS Firma Tanımlama Süreci: Eğer ürününüz mevzuata uygun ise ithalatçı, üretici ve ihracatçı firmaların İl Gıda ve Orman Müdürlüğü’ne yazılı müracaat edilerek tanımlanması gerekir. Bu işlem tarafımızca yapılmaktadır.
Ön Hazırlık ve GGBS Ön Bildirim Onayı Alınması Süreci: İthal etmek istediğiniz her bir çeşit gıda ile temas eden madde için ayrı ayrı izin alınması gerekmektedir. İzin alınabilmesi için Gıda ve Orman Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu ilgili mevzuatlar çerçevesince hazırlanan etiket* ve içerik belgesi ile başvuru yapılarak ön izin alınır.
Sevkiyat Bildirim Süreci: Ön Bildirim Onayı alınan ürün gümrüğe geldiğinde bulunduğu ildeki İl Gıda ve Orman Müdürlüğü’nden sevkiyat süreci başlatılır. Bu aşamada ürünün geldiği ya da üretildiği ülkenin yetkili otoritesi tarafından düzenlenen “Sağlık Sertifikası” ya da ihracatçı/üretici firmanın “gıda ile temasa uygunluğunu” belgeleyen sertifika ibraz edilir. Bu belge olmadan ithal yapılamaz. Hazırlanan dosya ile ilgili İl Müdürlüğü’ne müracaat edilir.
Kimlik Kontrolü ve Numune Alma Süreci: Sevkiyat bildirim başvurusu sonrasında ilgili uzmanlar tarafından ürünler bulunduğu antrepoda kimlik kontrolüne tabi tutulur. Etiketin ve ürünün alınan izinle uyumlu olup olmadığı, üründe herhangi bir bozulma, zarar görme vs. olup olmadığı tespit edilir. Ve üründen analiz için mevzuatın ön gördüğü ölçüde numune alınır.
Analiz ve Uygunluk Belgesi Süreci: Yapılan analizler sonucu ürünün mevzuata uygunluğu tespit edilirse ilgili uzman tarafından ithalat izni düzenlenir. Tek Pencere Referans numarası ile ithalat gerçekleştirilir.
*Gıda Sanayii’ne verilecek maddeler için etiket şartı aranmaz.