Gıda ürünleri ithalat izni bilgi ve tecrübe gerektiren bir süreçtir. Aksi halde ürünleriniz gümrükte kalabilir.

İletişim Kurun

  • +90 312 215 4 220
  • lore@lore.com.tr

Lore Danışmanlık, gıda ithalat sürecini organize etmenize yardımcı olur.

Sıkça Sorulan Sorular
GGBS nedir?

Bakanlığın 2011 yılında kullanıma açtığı elektronik platformun kısaltılmış adıdır.

Açılımı Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’dir.

Bütün gıda ürünlerine bu sistemden mi izin alınır?

Hayır. İthal edeceğiniz ürünü oluşturan bileşenler dikkate alınır. Bazı ürünler için kontrol belgesi alınması gerekebilir.

Kontrol belgesi için hizmetiniz var mı?

Evet. Hayvansal ürünler için kontrol belgesi alımında hizmetimiz bulunmaktadır. İlgili sayfamızı incelemek için tıklayınız.

Her ürün için ayrı ayrı mı izin almalıyım?

Evet. İthalatı yapılacak her bir farklı tür gıda maddesi için ayrı izin alınması gerekir. hatta aynı ürünün farklı ambalaj miktarı için bile ayrı izin alınmalıdır.

Aynı ürün için her ithalatta izin almak gerekir mi?

Hayır. Eğer üründe, ambalajında, firmalarda herhangi bir değişiklik yoksa ürüne bir kez izin alınması yeterlidir. Ön bildirim onayından sevkiyat bildirimi yapılarak ithalata devam edilir.

Ürünler her defasında analize gidecek mi?

Hayır. İthal edilen ürüne göre analiz sıklığı uygulaması vardır. 1 yıl içinde aynı ürünü birkaç kez ithal ederseniz %10’dan %100’e kadar değişebilen analiz sıklığında işlem yapılır.

Ürünü ithal edememe riski var mı?

Evet. Bütün inceleme ve evraklar doğru olsa bile analiz veya kimlik denetimi sonucu uygunsuz olursa ithalat yapmanıza izin verilmeyebilir.

Gıda İthalat İzinleri & Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) İthalat İzni

Gıda ürünü ithal etmek istiyorsanız Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması gerekmektedir. Alınacak izin belgesi ithal edilmek istenen ürüne göre farklılık göstermektedir.  Bitmiş ürünün içeriğinde %50’den fazla hayvansal kökenli bileşen (süt, yumurta, et vs) bulunuyorsa bu ürünler için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol belgesi düzenlenir. Hayvansal kökenli gıda maddesi ithalat izin süreci hakkında bilgi almak için tıklayınız.

İthal etmek istediğiniz gıda maddesinin içeriğindeki maddeler %50’den fazla bitkisel veya hayvansal kökenli olmayan diğer gıda bileşenlerden oluşuyor ise Bitkisel Gıda ve Yemin İthalat Talimatı doğrultusunda izin alınması gerekmektedir. Bu izinler Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi /GGBS üzerinden alınmaktadır. Lore Danışmanlık, ithal etmek istediğiniz her türlü gıdanın ithalat izinleri konusunda gerekli bilgi ve tecrübe sahip uzmanları ile size yardımcı olmaya hazırdır.

Gıda ürünü ithalat izin süreci, bilgi, tecrübe ve konusunda uzman olmayı gerektiren bir süreçtir. GGBS üzerinden ön izin alınmış olsa bile, ürünler Gümrüğe geldiğinde ikinci bir inceleme daha yapılacaktır. GGBS izni alınması esnasında yapılan en küçük bir hata bile ürünlerinizin gümrükte beklemesine, ekstra ardiye (depolama ücreti) ödemenize , ürünlerin zarar görmesine/bozulmasına ve hatta ithalata izin verilmemesine bile neden olabilir!

Gıda Maddesi İthalat İzin Süreci

Ön İnceleme Süreci: Lore Danışmanlık uzmanları ithal etmek istediğiniz gıdaya ait etiket ve içerik belgesini talep eder. Ürünün mevzuata uygunluğunu başvuru yapmadan değerlendirir. Mevzuata uygun olmayan bir ürün için başvuru yapmaz ve sizi bu konuda bilgilendirir. Gereksiz zaman, emek ve para kaybı önlenmiş olur.

GGBS Firma Tanımlama Süreci: Eğer ürününüz mevzuata uygun ise ithalatçı, üretici ve ihracatçı firmaların İl Gıda ve Orman Müdürlüğü’ne yazılı müracaat edilerek tanımlanması gerekir. Bu işlem tarafımızca yapılmaktadır.

Ön Hazırlık ve GGBS Ön Bildirim Onayı Alınması Süreci: İthal etmek istediğiniz her bir çeşit gıda için ayrı ayrı izin alınması gerekmektedir. İzin alınabilmesi için Gıda ve Orman Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu ilgili mevzuatlar çerçevesince hazırlanan etiket ve içerik belgesi ile başvuru yapılarak ön izin alınır.

Sevkiyat Bildirim Süreci: Ön Bildirim Onayı alınan ürün gümrüğe geldiğinde bulunduğu ildeki İl Gıda ve Orman Müdürlüğü’nden sevkiyat süreci başlatılır. Bu aşamada ürünün geldiği ya da üretildiği ülkenin yetkili otoritesi tarafından düzenlenen “Sağlık Sertifikası” ibraz edilir. Bu belge olmadan ithal yapılamaz. Hazırlanan dosya ile ilgili İl Müdürlüğü’ne müracaat edilir.

Kimlik Kontrolü ve Numune Alma Süreci: Sevkiyat bildirim başvurusu sonrasında ilgili uzmanlar tarafından ürünler bulunduğu antrepoda kimlik kontrolüne tabi tutulur. Etiketin ve ürünün alınan izinle uyumlu olup olmadığı, üründe herhangi bir bozulma, zarar görme vs. olup olmadığı tespit edilir. Ve üründen analiz için mevzuatın ön gördüğü ölçüde numune alınır.

Analiz ve Uygunluk Belgesi Süreci: Yapılan analizler sonucu ürünün mevzuata uygunluğu tespit edilirse ilgili uzman tarafından ithalat izni düzenlenir.  Tek Pencere Referans numarası ile ithalat gerçekleştirilir.

GGBS İzni Alınması Gereken Bazı Ürün Grupları

Bakliyatlar Sebzeler Meyveler Şekerlemeler
Unlu Mamuller Gıda Katkı Maddeleri Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Bitkisel Yağlar
Fırıncılık Ürünleri Tuzlar ve Baharatlar Takviye Edici Gıdalar Sporcu Gıdaları
Çikolatalar Tahıl ve tahıl ürünleri Çorbalar ve Soslar Maya ve Maya Ürünleri
GTİP MADDE İSMİ
07 Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular (ekim amaçlı tohumluklar hariç)
08 Yenilen meyvalar ve yenilen sert kabuklu meyvalar; turunçgillerin ve kavunların ve karpuzların kabukları (ekim amaçlı tohumluklar hariç)
09 Kahve, çay, paraguay çayı ve baharat (ekim amaçlı tohumluklar hariç)
10 Hububat (ekim amaçlı tohumluklar hariç)
11 (a) Değirmencilik ürünleri; malt; nişasta; inülin; buğday gluteni (ekim amaçlı tohumluklar hariç)
12 (a) Yağlı tohum ve meyvalar; muhtelif tane, tohum ve meyvalar; sanayiide ve tıpta kullanılan bitkiler; saman ve kaba yem (ekim amaçlı tohumluklar hariç) (1214.10.00.00.00 “Yonca kaba unu ve pelletleri” ve 1209.99.10.00.00 “Orman ağaçlarının tohumları” dahil) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
13 Lak; sakız, reçine ve diğer bitkisel özsu ve hülasalar
1404.90.00.99.11 Çöven
1404.90.00.99.19 Diğerleri
15.07 Soya yağı ve fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
15.08 Yer fıstığı yağı ve fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
15.09 Zeytinyağı ve fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
1510.00 Sadece zeytinden elde edilen diğer sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) (bu yağların ve fraksiyonlarının 15.09 pozisyonundaki yağlar ve fraksiyonları ile olan karışımları dâhil)
15.11 Palm yağı ve fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
15.12 Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
15.13 Hindistan cevizi (kopra), palm çekirdeği veya babassu yağları ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
15.14 Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
15.15 Diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlar (jojoba yağı dâhil) ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)
1516.20 Bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları
15.17 Margarin; bu fasılda yer alan hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağların veya farklı katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilen karışımları veya müstahzarları (15.16 pozisyonundaki yenilen katı veya sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları hariç) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
1518.00 Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (kaynatılmış, oksitlenmiş, suyu alınmış, kükürtlenmiş, üflenmiş, vakum veya inert gaz içinde ısıyla polimerize edilmiş veya kimyasal olarak başka bir şekilde değiştirilmiş) (15.16 pozisyonundakiler hariç) tarifenin başka bir yerinde belirtilmeyen veya yer almayan bu fasıldaki hayvansal veya bitkisel katı veya sıvı yağların veya farklı katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilmeyen karışımları veya müstahzarları (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
1521.10 Bitkisel mumlar
17 (a) Şeker ve şeker mamulleri (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
18 (a) Kakao ve kakao müstahzarları (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
19 (a) Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları; pastacılık ürünleri (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
20 Sebzeler, meyvalar, sert kabuklu meyvalar ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
21 (a) Yenilen çeşitli gıda müstahzarları (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
22 (a) Meşrubat, alkollü içkiler ve sirke (Buz ve Kar dışındaki 22.01 pozisyonundakiler hariç) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
23.02 Hububat veya baklagillerin elenmesi, öğütülmesi veya başka işlemlere tabi tutulması sonucu elde edilen kepek, kavuz ve diğer kalıntılar (pellet halinde olsun olmasın)
23.03 Nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar; şeker pancarının etli kısımları, şeker kamışı bagası ve şeker sanayiinin diğer artıkları, biracılık ve damıtık içki sanayiinin posa ve artıkları (pellet halinde olsun olmasın)
2304.00.00.00.00 Soya fasulyesi yağı ekstraksiyonundan (özütleme) arta kalan küspe ve diğer katı artıklar (öğütülmüş veya “pellet” halinde olsun olmasın)
2305.00.00.00.00 Yer fıstığı yağı ekstraksiyonundan (özütleme) arta kalan küspe ve diğer katı artıklar (öğütülmüş veya “pellet” halinde olsun olmasın)
23.06 Bitkisel katı veya sıvı yağ ekstraksiyonundan (özütleme) (23.04 ve 23.05 pozisyonundakiler hariç) arta kalan küspe ve diğer katı artıklar (öğütülmüş veya “pellet” halinde olsun olmasın)
2308.00 Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ve hayvan gıdası olarak kullanılan neviden olan bitkisel maddeler ve bitkisel döküntü, artık ve yan ürünler (pellet halinde olsun olmasın)
23.09 Hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
2501.00 Tuz (sofra tuzu ve denature tuz dahil) ve saf sodyum klorür (sulu çözelti halinde veya kalıplaşmaya karşı maddeler veya serbestçe akmayı sağlayan maddeler içersin içermesin); deniz suyu
2503.00 Her nevi kükürt (süblime kükürt, presipite kükürt ve kolloidal kükürt hariç)
2506.20.00.00.11 Ham veya kabaca yontulmuş
2506.20.00.00.19 Diğerleri
25.08 Diğer killer (68.06 pozisyonundaki genleştirilmiş killer hariç), andaluzit, siyanit ve silimanit (kalsine edilmiş olsun olmasın); mülit; şamot veya dinas toprakları
2519.90.10.00.11 Saf magnezyum oksit
2525.10.00.00.00 Ham mika ve düzensiz yaprak veya ince tabakalar halinde yarılmış mika
2525.20.00.00.00 Mika tozu
2528.00.00.00.00 Tabii boratlar ve bunların konsantreleri (kalsine edilmiş olsun olmasın) (tabii tuzlu sulardan çıkarılan boratlar hariç); tabii borik asit (kuru ağırlık üzerinden hesaplandığında H3BO3 oranı %85’ten fazla olmayan)
2530.90.00.90.39 Diğerleri
2707.10.00.00.00 Benzol (benzen)  (güç temininde veya yakıt olarak kullanılmaya mahsus olanlar hariç)
2707.50.00.00.11 Solvent nafta (çözücü nafta)
2707.50.00.00.19 Diğerleri
27.10 Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar (hamyağlar hariç); esas unsur olarak, ağırlık itibariyle %70 veya daha fazla petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içeren ve tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan müstahzarlar, atık yağlar: (biodizel ihtiva edenler dahil, atık yağlar hariç) (2710.91.00.00.00 “Poliklorlu bifeniller (PCB’ler), poliklorlu terfeniller (PCT’ler) veya polibromlu bifenilleri (PBB’ler)” ile 2710.99.00.00.00 “Diğerleri” hariç)
27.12.90.99.90.00 Diğerleri (yalnız mikrokristalize vaks)
28.01 Flor, klor, brom ve iyot
2809.10.00.00.00 Fosfor pentaoksit (difosfor pentoksit)
2809.20.00.00.11 Hipofosforik asit (H4 P2O6)
2809.20.00.00.12 Meta fosforik asitler
2809.20.00.00.14 Piro fosforik asitler
2809.20.00.00.15 Polifosforik asitler
2809.20.00.00.16 Orto fosforik asitler (fosforik asit) – Gıda sanayiinde kullanılanlar
2809.20.00.00.17 Orto fosforik asitler (fosforik asit) – Diğerleri (yalnız yem sanayiinde kullanılanlar)
28.11(b) Diğer inorganik asitler ve ametallerin diğer inorganik oksijenli bileşikleri
28.15 Sodyum hidroksit (kostik soda); potasyum hidroksit (kostik potas); sodyum veya potasyumun peroksitleri
2816.10.00.00.00 Magnezyumun hidroksit ve peroksiti
2817.00.00.10.00 Çinko oksit
28.20 Manganez oksitleri
2821.10 Demir oksitleri ve hidroksitleri
2822.00 Kobalt oksitleri ve hidroksitleri; ticari kobalt oksitleri
2823.00.00.00.00 Titan oksitleri
28.27 Klorürler, oksiklorürler ve hidroksiklorürler; bromürler ve oksibromürler; iyodürler ve oksiiyodürler
28.28 Hipokloritler; ticari kalsiyum hipoklorit; kloritler; hipobromitler
2829.90.80.30.11 Diğer iyodatlar
28.32 Sülfitler; tiyosülfatlar
28.33 Sülfatlar; şaplar; peroksisülfatlar (persülfatlar)
28.34 Nitritler; nitratlar
28.35 FosfinatIar (hipofosfitler), fosfonatlar (fosfitler), ve fosfatlar;  polifosfatlar (kimyaca belirli bir yapıda olsun olmasın) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
28.36 Karbonatlar; peroksikarbonatlar (perkarbonatlar); amonyum karbamat içeren ticari amonyum karbonat
28.39 Silikatlar; ticari alkali metal silikatlar
2841.70.00.10.00 Amonyum molibdat
2841.70.00.90.11 Sodyum molibdat
2842.10.00.00.00 Kompleks veya çift silikatlar (kimyaca belirli bir yapıda olsun olmasın alumina silikatlar dahil)
2842.90.10.00.11 Selen asitlerin tuzları, çift tuzları ve kompleks tuzları
2847.00 Hidrojen peroksit (üre ile sertleştirilmiş olsun olmasın)
29.01 Asiklik hidrokarbonlar
29.02 (a) Siklik hidrokarbonlar (2902.30.00.00.00 “Toluen (toluol)” hariç)
2904.99.00.00.34 Quintozene (yalnız hidrokarbonların sülfolanmış olanları)
2904.99.00.00.35 Tecnazene (yalnız hidrokarbonların sülfolanmış olanları)
2904.99.00.00.39 Diğerleri (yalnız hidrokarbonların sülfolanmış olanları)
29.05 (a) ve (b) Asiklik alkoller ve bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevleri (2905.51.00.00.00 “Etiklorvinol (INN)” hariç)
29.06 Siklik alkoller ve bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevleri
2907.19.90.90.19 Diğerleri
29.09 (a) Eterler, eter-alkoller, eter-fenoller, eter-alkol-fenoller, alkol peroksitler, eter peroksitler, keton peroksitler (kimyasal olarak belirli bir yapıda olsun olmasın) ve bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevleri
(2909.11.00.00.00 “Dietil eter (eter)” hariç)
29.12 Aldehitler (başka oksijen fonksiyonlu grubu olsun olmasın); aldehitlerin siklik polimerleri; paraformaldehit
29.14 (a) Ketonlar ve kinonlar (başka oksijen fonksiyonlu grubu olsun olmasın) ve bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevIeri (2914.11.00.00.00 “Aseton (propanon)”, 2914.12.00.00.00 “Butanon (metil etil keton)”, 2914.13.00.00.00 “4 -Metil – 2 -pentanon (metil izobütil keton)”, 2914.39.00.00.15 “1-phenyl-2-propanone”, 2914.39.00.00.16 “3,4-methylendioxy-phenyl-2-propanone” hariç)
29.15 (a) Doymuş asiklik monokarboksilik asitler ve bunların anhidritleri, halojenürleri, peroksitleri ve peroksiasitleri; bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevleri
29.16 (a) Doymamış asiklik monokarboksilik asitler, siklik monokarboksiklik asitler, bunların anhidritleri, halojenürleri, peroksitleri ve peroksi asitleri; bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevleri (2916.34.00.00.00 “Fenilasetik asit ve tuzları” hariç)
29.18 (b) Başka oksijen fonksiyonlu grubu olan karboksilik asitler ve bunların anhidritleri, halojenürleri, peroksitleri ve peroksiasitleri; bunların halojenlenmiş, sülfolanmış, nitrolanmış veya nitrozolanmış türevleri (2918.99.90.00.14 “Misoprostol” hariç)
2921.19.99.00.49 (b) Diğerleri (yalnız amin gruplu bileşikler)
2921.19.99.00.59   Diğer asiklik monoaminler
2922.41 Lizin ve esterleri; bunların tuzları
2922.42 Glutamik asit ve tuzları
2922.49 (a) Diğerleri (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
2922.50 (a) Amino-alkol fenoller, amino-asit fenoller ve oksijen gruplu diğer amino bileşikleri (2922.50.00.90.14 “Fluoxetin (INN)”, 2922.50.00.90.15 “Tramadol hidroklorür” hariç)
2923.10.00.00.00 Kolin ve tuzları
2923.20 Lesitinler ve diğer fosfoaminolipidler
2923.90.00.10.12 Betain
2923.90.00.10.13 Betain hidroklorür
2923.90.00.10.19 Betainin diğer tuzları
2923.90.00.90.19 Diğerleri (Yalnız L-Carnitin)
2924.19.00.00.17(a) Glutamin
2924.19.00.00.29 Diğer asiklik amidler (Yalnız L-Sitrulin)
2924.29.70.00.32 Aspartam (Aspartil fenilalanin metil ester)
2924.29.70.00.33 Profam
2924.29.70.00.37 3-oxo-2-phenylbutanamide
2924.29.70.00.48 Diğerleri
29.25 (a) Karboksiimid gruplu bileşikler (sakkarin ve tuzları dâhil) ve imin gruplu bileşikler (2925.12.00.00.00 “Glutetimit (INN)” hariç) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
2929.90.00.00.13 Sodyum siklamad
2929.90.00.00.14 Kalsiyum siklamad
2930.40.10.00.00 Methionin (INN)
2930.40.90.00.00 Diğerleri
2930.90.13.00.00 Sistein ve sistin (yalnız sistein) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
2930.90.98.90.14 Dimetil sülfür
2930.90.98.90.43 Dimetil sülfoksit ve sülfonlar
2930.90.98.90.68 Diğerleri
2931.90.00.10.00 Arsenikli organik bileşikler
29.32 (a) Sadece oksijenli heterosiklik bileşikler (2932.91.00.00.00 “İzosafrol”, 2932.93.00.00.00 “Piperonal”, 2932.94.00.00.00 “Safrol” hariç) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
2933.29.90.00.19 Diğerleri
2933.39.99.00.23 Alphaprodine
2933.39.99.00.24 Pethidine intermediate B
2933.39.99.00.25 Pethidine intermediate C
2933.39.99.00.26 Phenazocine
2933.39.99.00.27 (a) Remifentanil
2933.39.99.00.39 Diğerleri
2933.49.90.00.29 Diğerleri (yalnız azotlu heterosiklik bileşikler)
2933.59.95.00.38 Diğerleri
2933.79.00.00.19 Diğer laktamlar (yalnız kalsiyum pidolat)
2933.99.80.90.49 Diğerleri (yalnız L-prolin [yalnızca yem amaçlı olanlar])
29.34 (a) Nükleik asitler ve bunların tuzları, (kimyaca belirli yapıda olsun olmasın); diğer heteroksiklik bileşikler  (2934.91.00.00.11 “Aminorex (INN)”, 2934.91.00.00.12 “Brotizolam (INN)”, 2934.91.00.00.13 “Clotiazepam (INN)”, 2934.91.00.00.14 “Cloxazolam (INN)”, 2934.91.00.00.15 “Dextromoramide (INN)”, 2934.91.00.00.16 “Haloxazolam (INN)”, 2934.91.00.00.17 “Ketazolam (INN)” 2934.91.00.00.18 “Mesocarb (INN)”, 2934.91.00.00.21 “Oxazolam (INN)”, 2934.91.00.00.22 “Pemoline (INN)”, 2934.91.00.00.24 “Sufentanil (INN)” hariç)
29.36 Provitaminler ve vitaminler (tabii veya sentez yoluyla elde edilmiş) (tabii konsantreler dahil), bunların öncelikle vitamin olarak kullanılan türevleri ve bunların birbirleriyle olan karışımları (herhangi bir çözelti içinde olsun olmasın)
2938.90.90.90.15 Steviol glikozitler
2939.30 Kafein ve tuzları
29.40 Kimyaca saf şekerler (sakkaroz, laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz hariç); şeker eterleri, asetalleri, esterleri ve bunların tuzları (29.37, 29.38 veya 29.39 pozisyonlarındaki ürünler hariç)
29.41 Antibiyotikler
3002.90.50.10.19 (a) Diğerleri
3002.90.50.90.00 Diğer mikroorganizma kültürleri
3002.90.90.00.11(b) Saksitoksin
3002.90.90.00.12 (b) Risin
3002.90.90.00.19 (a) Diğerleri
3004.90.00.00.00 Diğerleri
3102.10.10.00.00 Kuru anhidrit ürün üzerinden, içindeki azot miktarı ağırlık itibariyle %45’den fazla olan üre
3102.21.00.00.00 Amonyum sülfat
3102.50.00.00.00 Sodyum nitrat (ağırlık itibariyle % 16,3’den fazla azot içeren tabii sodyum nitrat)
31.04 Potaslı mineral veya kimyasal gübreler (yalnız ilgili mevzuatı kapsamında gıda veya yem sanayinde kullanımına izin verilenler)
31.05 Bitki besin maddeleri olan azot, fosfor ve potasyumun ikisini veya üçünü içeren mineral veya kimyasal gübreler; diğer gübreler; bu fasıldaki ürünlerin tablet veya benzeri şekillerde veya brüt ağırlığı 10 kg.ı geçmeyen ambalajlarda olanları (yalnız ilgili mevzuatı kapsamında gıda veya yem sanayinde kullanımına izin verilenler)
3203.00 Hayvansal veya bitkisel menşeli boyayıcı maddeler (hayvansal karalar dışındaki boyayıcı hülasalar dahil), (kimyasal olarak belirli bir yapıda olsun olmasın); bu fasılın 3 numaralı notunda belirtilen müstahzarlardan esası bitkisel veya hayvansal menşeli boyayıcı maddeler olan müstahzarlar
32.04 Sentetik organik boyayıcı maddeler (kimyasal olarak belirli bir yapıda olsun olmasın); bu fasılın 3 numaralı notunda belirtilen müstahzarlardan esası sentetik organik boyayıcı maddeler olan müstahzarlar; fluoresanlı aydınlatma maddeleri veya lüminofor olarak kullanılan sentetik organik ürünler (kimyasal olarak belirli bir yapıda olsun olmasın) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
3205.00 Boyayıcı laklar; bu fasılın 3 numaralı notunda belirtilen müstahzarlardan esası boyayıcı laklar olan müstahzarlar
32.06 Diğer boyayıcı maddeler; bu fasılın 3 numaralı notunda belirtilen müstahzarlar (32.03, 32.04 veya 32.05 pozisyonundakiler hariç); lüminofor olarak kullanılan inorganik ürünler (kimyasal olarak belirli bir yapıda olsun olmasın)
33.01 (a) Uçucu yağlar (terpeni alınmış olsun olmasın) (konkret veya sıvı halde olanlar dahil); rezinoitler, ekstraksiyonla elde edilen yağ reçineleri; uçucu yağların, katı yağlarda, sabit yağlarda, mumlarda veya benzerlerinde “enflurage” veya ” maserasyon”  suretiyle elde edilen konsantreleri; uçucu yağların terpeninin alınmasından arta kalan terpenli yan ürünler; uçucu yağların damıtılmış suları ve sulu çözeltileri
33.02 Sanayiide hammadde olarak kullanılan koku veren maddelerin karışımları ve esası bu maddelerin bir veya daha fazlası olan karışımlar (alkollü çözeltiler dahil); içeceklerin imalinde kullanılan türden esası koku verici maddeler olan diğer müstahzarlar (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
3402.13.00.00.00 İyonlu olmayanlar
3402.90.10.00.12 Sabun içermeyenler
34.04 Suni mumlar ve müstahzar mumlar
3504.00.90.00.19 Diğerleri
35.05 (a) Dekstrinler ve tadil edilmiş diğer nişastalar (önceden jelatinlenmiş veya esterifiye edilmiş nişastalar gibi); esası nişasta, dekstrinler veya tadil edilmiş diğer nişastalar olan tutkallar
35.06 Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan müstahzar tutkallar ve diğer müstahzar yapıştırıcılar; tutkal veya yapıştırıcı olarak perakende satılmak üzere net ağırlığı 1 kilogramı geçmeyen ambalajlara konulmuş, tutkal veya yapıştırıcı olarak kullanılmaya uygun ürünler
35.07 Enzimler; tarifenin başka bir yerinde belirtilmeyen veya yer almayan müstahzar enzimler (veteriner kontrollerine tabi olanlar hariç)
3802.10.00.00.00 Aktif hale getirilmiş karbon
3802.90.00.90.12 Aktif hale getirilmiş toprak ve killer (ağartma toprağı ve asit aktivasyonlu killer hariç)
3802.90.00.90.13 Ağartma toprağı – asit aktivasyonlu killer
3808.92.90.00.11 Bromoklormetan ya da bromometan (Metil bromür) içerenler
3808.92.90.00.19 Diğerleri
3808.94.90.00.11 (a) Bromoklormetan ya da bromometan (Metil bromür) içerenler
3808.94.90.00.19(a) Diğerleri
3808.99.90.00.11 (a) Bromoklormetan ya da bromometan (Metil bromür) içerenler
3808.99.90.00.19 (a) Diğerleri
38.12 Vulkanizasyonu çabuklaştırıcı müstahzarlar; kauçuk ve plastikler için, tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan plastifiyan bileşikler; oksidasyonu önleyici müstahzarlar ve kauçuk veya plastikleri dayanıklı hale getirmede kullanılan diğer stabilizatör bileşikler
38.15 Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan reaksiyon başlatıcılar, reaksiyon hızlandırıcılar ve katalitik müstahzarlar
3821.00.00.00.00 Mikroorganizmaların (virüsler ve benzerleri), bitkilerin, insan veya hayvan hücrelerinin geliştirilmesine veya idamesine mahsus müstahzar kültür ortamları
38.23 Sınai monokarboksilik yağ asitleri; rafinaj mahsulü asit yağları; sınai yağ alkolleri
38.24 (a) ve (b) Dökümhane maçalarına veya kalıplarına mahsus müstahzar bağlayıcılar; tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan kimya sanayii veya kimya sanayiine bağlı sanayilerde kullanılan kimyasal ürünler ve müstahzarlar (tabii ürünlerin karışımlarından oluşanlar dahil) (3824.71.00.00.11 “R-502 [R-115 (Kloropentafloroetan), R-22 (Klorodiflorometan)] karışımı” hariç)
39.16 Plastikten mamul, enine kesitinin en geniş yeri 1 mm.yi geçen monofiller, ince ve kalın çubuklar ve profiller (yüzeyi işlenmiş olsun olmasın fakat daha ileri bir işlem görmemiş)
39.17 Plastikten hortumlar, borular ve bağlantı elemanları (manşon, nipel, dirsek, flanşlar gibi) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
39.19 Plastiklerden kendinden yapışkan levhalar, plakalar, bantlar, şeritler, filmler, folyolar ve diğer yassı şekiller (rulo halinde olsun olmasın)
39.20 Plastiklerden diğer plakalar, levhalar, filmler, folyo ve şeritler (gözeneksiz) (diğer maddelerle takviye edilmemiş, tabaka tabaka tertiplenmemiş veya benzeri şekillerde birleştirilmemiş, mesnetsiz)
39.21 Plastiklerden diğer plakalar, levhalar, yapraklar, filmler, folyoler ve şeritler
39.23 (c) Plastiklerden eşya taşınmasına veya ambalajlanmasına mahsus malzemeler; plastikden tıpalar, kapaklar ve diğer kapama malzemeleri (çocukları cezbedici nitelikte olan su mataraları hariç)
39.24 (c) Plastikten sofra eşyası, mutfak eşyası, diğer ev eşyası ve sağlık veya tuvalet eşyası (biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı ve benzeri ürünler hariç)
3925.10.00.00.00 Hacmi 300 litreyi geçen sarnıçlar, tanklar, fıçılar ve benzeri kaplar
3926.90.97.90.18 (c) Diğerleri (emzik ve benzeri ürünler hariç) (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
40.02 Sentetik kauçuk veya sıvı yağlardan türetilen taklit kauçuk (ilk şekillerde veya levha, tabaka, şerit halinde); 40.01 pozisyonundaki herhangi bir ürünün bu pozisyondaki herhangi bir ürünle olan karışımları (ilk şekillerde veya levha, tabaka, şerit halinde)
4009.11.00.00.00 Bağlantı elemanları olmayanlar
4009.21 Bağlantı elemanları olmayanlar
4010.11.00.00.00 Sadece metalle takviye edilmiş olanlar
4010.12.00.00.00 Sadece dokumaya elverişli maddelerle takviye edilmiş olanlar
4010.19.00.00.00 Diğerleri
4017.00.00.99.11 Sağlığa, tıbba ve cerrahiye mahsus eşya
4017.00.00.99.19 Diğerleri
44.19 Ahşap mutfak ve sofra eşyası
4421.99.99.00.00 Diğerleri (Ahşaptan mamul dondurma çubukları)
45.03 Tabii mantardan eşya
4704.29.00.00.00 Geniş yapraklı ağaçlardan (yalnız stabilizör)
48 Kağıt ve karton; kağıt hamurundan, kağıttan veya kartondan eşya
(4801.00 “Gazete kağıdı (rulo veya tabaka halinde)” hariç)
5903.90.99.90.00 Diğerleri
5910.00.00.00.00 Dokumaya elverişli maddelerden taşıyıcı kolanlar ve transmisyon kolanları (plastik emdirilmiş, sıvanmış veya plastikle lamine edilmiş veya metalle veya diğer maddelerle takviye edilmiş olsun olmasın)
5911.10.00.00.00 Kard garnitürlerinin imalinde kullanılan türden kauçuk, deri ve diğer maddelerle kaplanmış, sıvanmış veya lamine edilmiş mensucat, keçe ve keçeli mensucat ve diğer teknik amaçlarla kullanılmaya mahsus benzeri mensucat [üstüvanelerin (dokuma arışı) kaplanmasına mahsus kauçuk emdirilmiş kadife kordelalar dahil]
5911.90.99.00.19 Diğerleri
6909.90 Diğerleri
6911.10 Sofra ve mutfak eşyası
6912.00 Seramikten sofra ve mutfak eşyası, diğer ev eşyası ve tuvalet eşyası (porselenden olanlar hariç)
70.10 Cam damacana, kavanoz, şişe, küçük şişe, çanak, tüp, serum ampulleri ve diğer kaplar (eşyanın nakli ve ambalajında kullanılmaya elverişli cinsten); camdan konserve kavanozları; camdan tıpa, kapak ve benzerleri
70.13 Sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için cam eşya (70.10 ve 70.18 pozisyonundakiler hariç)
7205.29.00.00.13 Demir veya çelik tozları
7310.21.11.00.00 Gıda için konserve kutuları
7310.21.19.00.00 İçecekler için konserve kutuları
7323.92.00.00.00 Dökme demirden olanlar (emaye yapılmış)
7323.93.00.00.00 Paslanmaz çelikten olanlar
7323.94.00.00.00 Demirden (dökme demir hariç) veya çelikten (emaye yapılmış)
7323.99.00.00.00 Diğeleri
7615.10 Sofra, mutfak ve diğer ev işlerinde kullanılan eşya ve bunların aksamı; süngerler, temizlik veya parlatma işlerinde kullanılan eşya, eldivenler ve benzerleri (yalnız ev işlerinde kullanılan eşya ve aksamı)
8211.91.00.00.00 Sabit ağızlı sofra bıçakları
8215.20.10.00.00 Paslanmaz çelikten olanlar
83.09 Tıpalar (dişli tıpalar, vidalı tıpalar ve boşaltıcı tıpalar dahil), şişeler için kapsüller, yırtılabilen kapsüller, dişli kapaklar, kapak plakaları, mühür kurşunları ve ambalajlamada kullanılan benzeri teferruat
8481.80.99.00.19 Diğerleri (yalnız plastik inner valf)
9602.00.00.10.00 Jelatin kapsüller (veteriner kontrolüne tabi olanlar hariç)
96.17 Termoslar ve diğer vakumlu kaplar (mahfazaları ile birlikte), bunların aksam ve parçaları (camdan iç gövdeler hariç)