İletişim Kurun

  • +90 312 215 4 220
  • lore@lore.com.tr

Mevzuata uygun Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması için Lore Danışmanlık‘tan hizmet alabilirsiniz.

Lore Danışmanlık ile çalışırsanız Gümrükten Tek Pencere Sistemi yetkisi için zaman harcamanıza gerek yoktur.

Sıkça Sorulan Sorular
İSGÜM Nedir ?

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI’nın kısatılmasıdır.

Kontrol Belgesi Sistemine Giriş ve Tanımlama Nasıl Yapılır?

Kontrol Belgesine Sistemine giriş yapmak için öncelikle başvuru yapacak firma yetkilisinin https://kbs.csgb.gov.tr/#/oturum/giris adresinden e-Devlet ile giriş yap butonunu kullanarak giriş yapması gerekmektedir.

Kontrol Belgesi Sistemi KBS,Tek Pencere Portal Sistemi TPS olarak ifade edilmektedir.

Kontrol Belgesi Başvurusunu Kimler Yapabilir?

Sisteme Giriş yaptıktan sonra “Firma Yetkilisi” başvuruyu yapabilir.

Firma başka bir Firmanın Yetkilisini veya çalışanını (Gümrük Müşaviri) Kontrol Belgesi Başvurularını yapmasını ve takip etmesini istiyor ise;

Firma Yetkilisi sisteme giriş yapar, firma adına vekâletname vermiş oldukları kişiyi “Firma Kullanıcısı” olarak sisteme tanıtır ve Kullanıcı olarak tanıtılan kişiye verilen vekâletnameyi sisteme yükler. Sisteme yüklenen vekâletname İSGÜM tarafından uygun bulunur ve onaylanır ise başvuruyu Firma Kullanıcısı yapabilir. Firma Kullanıcısının da e-imzası olması gerekmektedir.

Eğer Vekâletnameyi imzalayamıyor iseniz yüksek çözünürlükte taranmış olabilir. Bu nedenle çözünürlüğü düşük ama okunaklı ve net olarak tarayıp yüklemeniz gerekmektedir. Eski belgeyi kaldırdıktan sonra CRTL F5 ile sayfayı yenileyerek yeni belgenin sisteme yüklenmesi daha iyi sonuç verecektir. Sisteme yüklenen Vekâletname veya imza sirkülerinde mutlaka Firmaya ait bilgiler, “Firma Yetkilisinin” adı soyadı kimlik numarası ile Firma Kullanıcısı olarak tanımlanan kişinin adı soyadı ve kimlik numarası yer almalıdır. Bu bilgilerin yer almadığı vekâletnamelere onay verilmez.

Kontrol Belgesi Başvurusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle Başvurusunu yapacağımız ürüne ait bilgileri Tek Pencere Sistemi üzerinden ürünün, adı, varsa kod numarası, miktarı, fatura no su,birimi (litre, kg, adet, vb.) dikkatlice eksiksiz doldurulur (TPS’de ve isteniyor ise KBS’de).

Kontrol Belgesi Sistemine giriş yapıldıktan sonra başvuruda TPS’de verilen numara sisteme girilir. Bu işlemden sonra bilgiler otomatik olarak gelir. Bu aşamadan sonra ürüne ait fatura istenilen yere daha sonra GBF (Güvenlik Bilgi Formu) istenilen yere yüklenir. Bu bilgilerin istenildiği yere hiçbir surette farklı bir belge yüklenemez, aksi durumda belgenin kesin iade nedenidir.

Kontrol Belgelerini Nasıl Takip Edebilirim?

Kontrol Belgesine başvuru yapıp fatura kesim işlemi yapıldıktan sonra belgenizin durumunu hem KBS sisteminden hem de TPS üzerinden takip edebilirsiniz. Belgeniz onaylanmış veya ret edilmiş olsun sistem üzerinde görülecektir.

Kontrol Belgem iade edildi. Ne yapmalıyım?

Kontrol Belgeniz KBS nden iade edildi ise TPS nde de iade edilmiştir. Bu durumda öncelikle TPS de iade edilen belge güncellenerek (iade sebepleri dikkate alınmak suretiyle) tekrar onaya sunulur. Daha sonra KBS ye giriş yapılır ve TPS de tekrar onaya sunulan belge üzerinde istenilen düzeltmeler yapılarak sistemde belgenin tekrar işleme alınması sağlanır. Kontrol Belgesi için yapılan bir başvuru iade edilmiş ise iade edilen belge için kesinlikle yeni bir TPS başvurusu yapılmaz. İade edilen belge güncellenerek(eksiklikler giderilerek) sistem üzerinden onay için sunulur.

KBS Sistemine Hangi Tarayıcıdan Girmeliyim?

KBS sistemine Internet Explorer 11 den veya Mozilla Firefox 52.3.0 esr 32 bit sürümlerinden giriş yapmalısınız. (Java uygulamasının çalışması için). Internet Explorer 11’den giriş yaptığınız zaman Active X denetimlerine de dikkat edilmelidir.

e-imza ile işlem yapacağınız bilgisayarınızda IE 11, Java son sürüm 32 bit ve Java panelde bulunan security kısmında https://kbs.csgb.gov.tr/#/oturum/giris adresinin eklenmiş olması gerekmektedir. Aksi durumda Java uygulaması çalışmaz. Bu nedenle de e-imzanızı kullanamazsınız.

İSGÜM KONTROL BELGESİ

” İsgüm Kontrol Belgesi nasıl alınır? ” sorusuna cevap arıyorsanız Lore Danışmanlık size bu konuda yardımcı olabilmektedir. İsgüm Kontrol Belgesi boya, organik çözücü, tiner, toluen, white spirit gibi solvent içeren kimyasalların ithalatında gümrük mevzuatınca gerekli olan bir izin belgesidir. Belgenin geçerlilik süresi onaylandığı tarihten itibaren 1 yıldır. Bedelsiz faturalandırılmış 10 kilogram veya litre (net miktar) ithalatlarınız için İsgüm Kontrol Belgesi almanıza gerek yoktur.

Firmamız Lore Danışmanlık, İSGÜM Kontrol Belgesi alınması için gerekli olan tüm aşamalarda sizlere yardımcı olabilmektedir.

İSGÜM KONTROL BELGESİ ALIM SÜRECİNDEKİ HİZMETLERİMİZ

  • Firmanızın, başvurunun yapıldığı https://kbs.ailevecalisma.gov.tr sistemine tanıtılmasında bilgilendirme ve teknik destek.
  • Başvuruda kullanılacak MSDS’in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 13 Aralık 2014 tarihli ve 29204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik doğrultusunda hazırlanması ve hazırlayan uzmanımıza ait sertifikanın gönderilmesi.
  • Firmamızın kendine ait Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Sistemi’ne giriş şifresi olduğundan Gümrük İadesinden şifre almanıza gerek yoktur. Başvurular vereceğiniz vekâletnameye istinaden tarafımızca gerçekleştirecektir.
  • Başvurunun tarafımızca yapılması ve belgeniz onaylanıncaya kadar takip edilmesi.
  • Onaylanan belge bilgilerinin tarafınıza gönderilmesi.

İSGÜM KONTROL BELGESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER VE GEREKLİ EVRAKLAR

1. Aşama

E-İmza Alınması

Firmanızın, İSGÜM’ün elektronik sistemi olan https://kbs.csgb.gov.tr adresine tanıtılması gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için şirket müdürüne veya ortaklarından herhangi birine elektronik imza (e-imza) alınması gerekmektedir.

2. Aşama

E-İmza Tanımlama

E-imzayı aldıktan sonra firmanızın sisteme tanımlanması gerekmektedir. Talep ederseniz bu işlemi de sizin adınıza kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmekteyiz. E-imza’nızı bize göndermenize gerek olmadan sizin bilgisayarınıza bağlanarak firmanızı İsgüm Kontrol Belgesi sisteminde aktivasyonunu yapıyoruz.

3. Aşama

İSGÜM - Tek Pencere Sistemi Girişi

İsgüm Kontrol Belgesi başvurusu iki aşamalı bir süreçtir. İlk etapta Ticaret Bakanlığı’nın “Tek Pencere Sistemi (TPS)” üzerinden ithal edilecek ürüne ait bilgiler doğru bir şekilde kaydedilip TPS Referans Numarası alınmalıdır. Firmanızın Tek Pencere Sistemine kaydı yok ise şirket yetkilisinin Gümrük İdaresine giderek yetkilendirmeyi açması gerekmektedir.

Eğer Lore Danışmanlık ile çalışmayı tercih ederseniz Tek Pencere Sistemi’ne kayıt olmasına gerek yoktur. Firmamız sizin adınıza Tek Pencere Sistemi’ne başvuru yapmaya yetkili bir firmadır. Sizin adınıza Tek Pencere Sistemine başvuru yapılarak referans numarası alınacaktır.

4. Aşama

Başvuru

Firma tanımlama ve kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru sürecine geçilecektir. Bu süreçte başvuru için gerekli bilgilerin tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.

  • Ürünün 12 Haneli Gtip Numarası
  • Kimyasalın Menşei Ülkesi
  • Kimyasalın İthal Edildiği Ülke
  • Kimyasalın Kullanım Amacı
  • Ürünün Proforma Faturası veya Faturası
  • Üreticinin Göndermiş Olduğu MSDS(Material Safety Data Sheet) /GBF (Güvenlik Bilgi Formu)

MSDS’ler 13 Aralık 2014 tarihli ve 29204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik doğrultusunda, Türkçe hazırlanmış olmalıdır. Ayrıca hazırlayan kişinin TÜRKAK akrediteli Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcısı sertifikasının da başvuruya eklenmesi gerekmektedir. Eğer elinizdeki MSDS bu şartları taşımıyorsa Lore Danışmanlık, bu konuda da sizlere yardımcı olabilmektedir. Detaylı bilgi ve hizmet almak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.

MSDS Hazırlama Hakkında

5. Aşama

Kontrol Belgesi Onayı

Sizden aldığımız bilgi ve belgeler doğrultusunda Tek Pencere Sistemi ve İsgüm Kontrol Belgesi sistemi üzerinden başvurularınız yapılarak İsgüm Kontrol Belgeniz onaylatılacaktır. Ardından tarafınıza ithalatı yapabilmeniz için gerekli olan referans numaraları ve belge onay bilgileri gönderilecektir. İsgüm Kontrol Belgesi harç ücreti 519,20 TL olup başvuru aşamasında kredi kartı ile ödenecektir. Belge onaylandıktan sonra İsgüm’ün faturası tarafınıza gönderilerek süreç tamamlanacaktır.

G.T.İ.P. Eşyanın Tanımı
2707.10 Benzol (benzen)
2707.20 Toluol (toluen)
2707.50.90.00.11 Solvent nafta (çözücü nafta)
2707.50.90.00.19 Diğerleri
2707.99.11.00.00 200oC ye kadar sıcaklıkta, hacim itibariyle %90 veya daha fazla damıtılmış ham hafif yağlar
2707.99.19.00.00 Diğerleri
2710.11.21.00.00 White Spirit
2901.10.00.90.11 Hekzan
2901.10.00.90.12 Heptan
2902.20.00.00.00 Benzen (benzol)
2902.30.00.00.00 Toluen (toluol)
2902.41.00.00.00 o-Ksilen
2902.42.00.00.00 m-Ksilen
2902.43.00.00.00 p-Ksilen
2902.44 Ksilen izomerleri karışımları
32.08 Yalnız organik çözücüler içerisinde çözelti halinde bulunanlar
3506.10.00.90.11 Solvent içerenler
3506.91.00.90.13 Solvent içerenler
3506.99.00.90.11 Solvent içerenler
3814.00 Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan organik karma çözücüler ve incelticiler; boya ve vernik çıkarmada kullanılan müstahzarlar
3824.90.40.00.00 Vernikler ve benzeri ürünler için anorganik karma çözücüler ve incelticiler
39.01;39.02;39.03;
39.04;39.05;39.06;
39.07;39.08;39.09;
39.10;39.11;39.12
ve 39.13
Yalnız organik çözücüler içerisinde çözelti halinde bulunanlar (katı halde olanlar hariç)
40.05 Yalnız organik çözücüler içerisinde çözelti halinde bulunanlar (katı halde olanlar hariç)