Güvenlik Bilgi Formları madde ve karışımlar için hazırlanan ve 16 maddeden oluşan bir bilgi formudur. Hazırlandığı ürünün olduğu ürünün içeriği, kullanımı, depolaması, ilkyardımı ile ilgili önlemler, fiziksel-kimyasal özellikleri, nakliye bilgileri gibi bir çok bilginin yer aldığı bir dokümandır.
Lore Danışmanlık yürürlükte olan 11/12/2013 tarihli ve 28848 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik (SEA) ve 23/6/2017 tarihli ve 30105 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDIK) hükümlerine göre Güvenlik Bilgi Formu hazırlamaya yetkili bir firmadır.
Güvenlik Bilgi Formu (GBF), kimyasal maddeler veya karışımlar için hazırlanan ve bir ürünün güvenli kullanımını sağlamak amacıyla detaylı bilgi sunan bir dokümandır. Bu form, kimyasal maddelerin iş yeri ortamında kullanımı, depolanması ve taşınması sırasında ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerini tanımlar ve bu risklerin ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi için gerekli önlemleri açıklar. Ayrıca, GBF, acil durum prosedürleri, maruziyet kontrol yöntemleri, toksikolojik bilgiler, fiziksel ve kimyasal özellikler gibi kritik bilgileri içerir ve işçi sağlığını, iş güvenliğini ve çevreyi koruma amacı taşır. Bu belge, kullanıcıları potansiyel tehlikeler hakkında bilgilendirir ve güvenli çalışma koşulları yaratılmasına katkıda bulunur.
Güvenlik Bilgi Formları, sadece yetkilendirilmiş kurslarda alınan eğitim sonrası sertifika almaya hak kazanmış Kimyasal Güvenlik Değerlendirme Uzmanı Sertifikası olan kişiler tarafından hazırlanabilmektedir.
1)Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği
Bu bölüm, güvenlik bilgi formunda madde veya karışımın nasıl tanımlanacağı ve belirlenmiş ilgili kullanımlar, madde veya karışımın tedarikçisinin adı ve acil durum iletişim bilgileri dahil madde veya karışımın tedarikçisinin irtibat bilgilerinin sağlanmasını düzenler.
2)Zararlılık tanımlanması
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü madde veya karışımın zararlarını ve zararlarla ilgili uygun uyarı bilgilerini tanımlar.
3)Bileşim/içindekiler hakkında bilgi
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, aşağıda belirtildiği üzere safsızlıklar ve stabilize edici katkı maddeleri dahil madde veya karışımın içerik(lerinin) kimyasal niteliğini tanımlayacaktır. Yüzey kimyasına dair uygun ve mevcut güvenlik bilgileri belirtilecektir.
4)İlk yardım önlemleri
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, sofistike ekipman kullanımı ve çok fazla ilaç çeşidi olmaksızın, eğitimsiz bir müdahaleci tarafından anlaşılabilecek ve verilebilecek bir ön tedaviyi tanımlayacaktır. Tıbbi yardım gerekliyse, aciliyeti de dahil olmak üzere talimatla bu belirtilmelidir
5)Yangınla mücadele önlemleri
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü madde ya da karışımın neden olduğu ya da bir madde ya da karışımın etrafında çıkan bir yangını söndürmeye yönelik şartları belirtir.
6)Kaza sonucu yayılmaya karşı önlemler
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, insanlar, eşyalar ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek veya minimize etmek için dökülme, sızıntılar ve yayılmaya karşı yapılması gereken uygun müdahaleleri kapsar. Dökülme hacminin zarar üzerinde önemli etkiye sahip olduğu durumlarda, büyük ve küçük dökülmelere karşı yapılacaklar ayrılır. Kontrol altında tutma ve kurtarma prosedürleri farklı uygulamaların gerekli olduğunu gösteriyorsa bunlar güvenlik bilgi formlarında belirtilir.
7)Elleçleme ve depolama
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, güvenli elleçleme uygulamaları hakkında tavsiyeler içerir. Alt bölüm 1.2’ye göre belirtilen tanımlanmış kullanımlar ve madde veya karışımın özelliklerine uygun önlemler vurgulanır.
Bilgiler, insan sağlığı, güvenliği ve çevrenin korunmasıyla ilgilidir. İşverene, 12/8/2013 tarihli ve 28733 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesi ve 6/8/2013 tarihli ve 28730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kanserojen veya Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesine göre çalışma usulleri ve örgütsel önlemleri tasarlamasında yardımcı olur.
Kimyasal güvenlik raporunun gerekli olduğu durumlarda, güvenlik bilgi formunun bu bölümündeki bilgi, kimyasal güvenlik raporunda ve güvenlik bilgi formunun ekinde yer alan ve kimyasal güvenlik raporundan risklerini gösteren maruz kalma senaryolarında verilen bilgilerle tutarlı olur.
Bu bölümde verilen bilgilere ek olarak, ilgili bilgiler 8. Bölümde de bulunabilir.
8)Maruz kalma kontrolleri/kişisel korunma
Geçerli mesleki maruz kalma limitlerini ve gerekli risk yönetimi önlemlerini açıklar.
Kimyasal güvenlik raporunun gerekli olduğu durumlarda, güvenlik bilgi formunun bu bölümündeki bilgi, tanımlanmış kullanımlar için kimyasal güvenlik raporunda verilen bilgi ve güvenlik bilgi formunun ekinde yer alan kimyasal güvenlik raporundaki risklerin kontrolünü gösteren maruz kalma senaryolarındaki bilgilerle tutarlı olacaktır.
9)Fiziksel ve kimyasal özellikler
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, ilgili ise, madde veya karışıma ilişkin ampirik bilgileri açıklar. Bu bölümdeki bilgiler, kayıtta ve/veya gerekliyse kimyasal güvenlik raporunda verilen bilgiler ve madde veya karışımın sınıflandırmasıyla tutarlıdır.
10)Kararlılık ve tepkime
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, madde veya karışımın kararlılığını ve uygun olan durumlarda kullanılan test yöntemlerine atıfı da içererek belirli kullanım koşullarında ve ayrıca çevreye yayılması halinde zararlı reaksiyonların oluşma olasılığını açıklar. Belirli bir özelliğin geçerli olmadığının veya belirli bir özelliğe dair bilgilerin mevcut olmadığının belirtilmesi halinde, nedenleri açıklanır.
11)Toksikolojik bilgiler
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü temel olarak sağlık uzmanları, mesleki sağlık ve güvenlik uzmanları ve toksikologlar tarafından kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Çeşitli toksikolojik (sağlık) etkilerin kısa ancak tam ve anlaşılabilir açıklaması ve bu etkileri saptamak için kullanılan mevcut bilgiler, uygun olduğu yerlerde toksikokinetik, metabolizma ve dağılımı da içeren bilgiler sağlanır. Bu bölümdeki bilgiler, kayıtta ve/veya gerekliyse kimyasal güvenlik raporunda verilen bilgiler ve madde veya karışımın sınıflandırmasıyla tutarlı olmalıdır.
12)Ekolojik bilgiler
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, madde veya karışımın çevreye yayıldığı yerlerde çevresel etkisinin değerlendirilmesi için sağlanan bilgileri açıklar. Güvenlik bilgi formunun 12.1, 12.2, 12.3, 12.4, 12.5 ve 12.6 alt başlıklarında mevcutsa tür, ortam, birimler, test süresi ve test koşullarını da açıkça belirten ilgili test verilerini de içeren verilerin özeti sağlanır. Bu bilgiler, dökülmenin elleçlenmesi, atık işleme uygulamalarının değerlendirilmesi, yayılmanın kontrol edilmesi, kaza sonucu yayılma önlemleri ve nakliyede yardımcı olabilir. Belirli bir özelliğin geçerli olmadığının veya belirli bir özelliğe dair bilgilerin mevcut olmadığının belirtilmesi halinde, nedenleri belirtilir.
Biyobirikim, kalıcılık ve bozunabilirlik hakkında bilgiler, karışımdaki her ilgili madde için, mevcut ve uygun olduğu hallerde verilir. Ayrıca maddelerin ve karışımların bozunmasından doğan zararlı dönüşüm ürünleri için de bilgi sağlanır.
Bu bölümdeki bilgiler, kayıtta ve/veya gerekliyse kimyasal güvenlik raporunda verilen bilgiler ve madde veya karışımın sınıflandırmasıyla tutarlı olacaktır.
13)Bertaraf etme bilgileri
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, güvenli ve çevresel olarak tercih edilen atık yönetimi seçeneklerinin belirlenmesinde yardımcı olmak amacıyla madde veya karışımın ve/veya ambalajının uygun atık yönetimi için bilgileri atık mevzuatı kapsamında açıklar. Atık yönetimi faaliyeti gerçekleştiren kişilerin güvenliğiyle ilgili bilgiler, Başlık 8’de verilen bilgileri tamamlar.
Kimyasal Güvenlik Raporunun gerekli olduğu ve atık aşama analizinin yapıldığı hallerde, atık yönetim önlemlerine dair bilgiler, kimyasal güvenlik raporları ve güvenlik bilgi formunun ekinde yer alan kimyasal güvenlik raporunda ortaya konulan maruz kalma senaryolarında tanımlanan kullanımlarla uyumlu olmalıdır.
14)Taşımacılık bilgileri
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, Bölüm 1’de belirtilen maddeler veya karışımların karayolu, demiryolu, deniz, kıta içi su yolları veya havayolu ile taşınması için temel sınıflandırma bilgilerini sağlar. Bilginin mevcut olmadığı veya uygun olmadığı durumlarda, bu durum belirtilir.
İlgili durumlarda, her bir Birleşmiş Milletler (UN) Model Mevzuatı için taşımacılık sınıflandırması hakkında bilgi sağlanır: Tehlikeli Malların Karayolu İle Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), Tehlikeli Malların Demiryolları İle Uluslararası Taşımacılığına ilişkin Düzenlemeler (RID), Tehlikeli Malların İç Suyolu İle Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADNR), Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Yükler Kodu (IMDG) Kodu (deniz), ve Tehlikeli Malların Havayoluyla Güvenli Taşımacılığı için Teknik Talimatlar (ICAO) (hava).
15)Mevzuat bilgileri
Güvenlik Bilgi Formunun bu bölümü, güvenlik bilgi formunda halihazırda belirtilmemiş karışım veya madde hakkındaki diğer mevzuat bilgilerini verir (örneğin, ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılmasına yönelik yönetmelik, kalıcı organik kirleticilerle ilgili mevzuat veya tehlikeli kimyasalların ithalat ve ihracatına ilişkin mevzuata tabi olup olmadığı).
16)Diğer bilgiler
Güvenlik bilgi formunun bu bölümü, güvenlik bilgi formunun hazırlanmasıyla ilgili bilgileri açıklar. Aşağıdaki gibi güvenlik bilgi formunun revizyonlarına dair bilgiler dahil, Bölüm 1 ila 15 arasında yer almayan diğer bilgileri kapsar:
(a) güvenlik bilgi formunun revizyonu durumunda, güvenlik bilgi formunda başka bir bölümde belirtilmediği sürece, varsa açıklamalarıyla birlikte güvenlik bilgi formunun önceki versiyonunda yapılan değişiklikler. Madde veya karışımın tedarikçisi, değişikliklerin bir açıklamasını bulundurur ve talep üzerine sağlar;
(b) güvenlik bilgi formunda kullanılan kısaltmalar ve akronimler için anahtar veya gösterge;
(c) ana literatür referansları ve bilgi kaynakları;
(ç) karışımlar durumunda, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkındaki Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen bilgileri değerlendirme yöntemlerinden hangilerinin sınıflandırma amacıyla kullanıldığına dair ifade;
(d) İlgili zararlılık ifadeleri, önlem ifadelerinin listesi. Bölüm 2 ila 15’de tam olarak yazılmamış herhangi bir ifadenin tam metni;
(e) İnsan sağlığı ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla işçiler için uygun eğitime dair tavsiyeler.
H200 Serisi: Fiziksel zarar ifadeleri
H200: Kararsız patlayıcı.
H201: Patlayıcı; kütlesel patlama zararı.
H202: Patlayıcı; ciddi yansıtım zararı.
H203: Patlayıcı; yangın, patlama veya yansıtım zararı.
H204: Yangın veya yansıtım zararı.
H205: Yangında kütlesel patlamaya yol açabilir.
H220: Aşın alevlenir gaz.
H221: Alevlenir gaz.
H222: Aşın alevlenir aerosol.
H223: Alevlenir aerosol.
H224: Aşın alevlenir sıvı ve buhar.
H225: Çok alevlenir sıvı ve buhar.
H226: Alevlenir sıvı ve buhar.
H228: Alevlenir katı.
H240: Isıtma patlamaya yol açabilir.
H241: Isıtma yangına veya patlamaya yol açabilir.
H242: Isıtma yangına yol açabilir.
H250: Hava ile temas ettiğinde ani yangınlara yol açabilir.
H251: Kendiliğinden ısınır; alev alabilir.
H252: Büyük miktarlarda kendiliğinden ısınır; yangına yol açabilir.
H260: Su ile temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilen yanıcı gazlar yayar.
H261: Su ile temas ettiğinde yanıcı gazlar yayar.
H270: Yangına yol açabilir veya yangını şiddetlendirebilir; oksitleyici.
H271: Yangına veya patlamaya yol açabilir; güçlü oksitleyici.
H272: Yangını güçlendirebilir; oksitleyici.
H280: Basınçlı gaz içerir; ısıtıldığında patlayabilir.
H281: Soğutulmuş gaz içerir; soğuktan yanma veya yaralanmalara yol açabilir.
H290: Metalleri aşındırabilir.
H300 Serisi: Sağlığa ilişkin zarar ifadeleri
H300: Yutulması halinde öldürücüdür.
H301: Yutulması halinde toksiktir.
H302: Yutulması halinde zararlıdır.
H304: Solunum yoluna nüfuzu ve yutulması halinde öldürücüdür.
H310: Cilt ile teması halinde öldürücüdür.
H311: Cilt ile teması halinde toksiktir.
H312: Cilt ile teması halinde zararlıdır.
H314: Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar.
H315: Cilt tahrişine yol açar.
H317: Alerjik cilt reaksiyonlarına yol açar.
H318: Ciddi göz hasarına yol açar.
H319: Ciddi göz tahrişine yol açar.
H330: Solunması halinde öldürücüdür.
H331: Solunması halinde toksiktir.
H332: Solunması halinde zararlıdır.
H334: Solunması halinde nefes alma zorlukları, astım nöbetleri veya alerjiye yol açabilir.
H335: Solunum yolu tahrişine yol açabilir.
H336: Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir.
H340: Genetik hasara yol açabilir.
H341: Genetik hasara yol açma şüphesi var.
H350: Kansere yol açabilir.
H351: Kansere yol açma şüphesi var.
H360: Doğmamış çocukta hasara yol açabilir veya üremeye zarar verebilir.
H361: Doğmamış çocukta hasara yol açma veya üremeye zarar verme şüphesi var.
H362: Emzirilen çocuğa zarar verebilir.
H370: Organlarda hasara yol açar.
H371: Organlarda hasara yol açabilir.
H372: Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu organlarda hasara yol açar.
H373: Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu organlarda hasara yol açabilir.
H400 Serisi: Çevresel zarar ifadeleri
H400: Sucul ortamda çok toksiktir.
H410: Sucul ortamda uzun süre kalıcı, çok toksik etki.
H411: Sucul ortamda uzun süre kalıcı, toksik etki.
H412: Sucul ortamda uzun süre kalıcı, zararlı etki.
H413: Sucul ortamda uzun süre kalıcı, zararlı etki yapabilir.
İlave zarar ifadeleri
EUH001: Kuru haldeyken patlayıcıdır.
EUH006: Hava ile teması halinde ve havasız ortamda patlayıcıdır.
EUH014: Su ile şiddetli tepkime verir.
EUH018: Kullanım sırasında alevlenen / patlayan buhar-hava karışımı oluşturabilir.
EUH019: Patlayıcı peroksitler oluşturabilir.
EUH044: Kapalı ortamda ısıtıldığında patlama riski var.
P100 Serisi: Genel amaçlı önlem ifadeleri
P101: Tıbbi tavsiye gerekiyorsa, ambalajı veya etiketi saklayın.
P102: Çocukların erişemeyeceği yerde saklayın.
P103: Kullanmadan önce etiketi okuyun.
P200 Serisi: Tedbir amaçlı önlem ifadeleri
P201: Kullanmadan önce özel talimatları okuyun.
P202: Bütün önlem ifadeleri okunup anlaşılmadan elleçlemeyin.
P210: Isıdan/kıvılcımdan/alevden/sıcak yüzeylerden uzak tutun. – Sigara içilmez.
P211: Aleve veya diğer ateş kaynaklarına doğru püskürtmeyin.
P220: Kıyafetlerden/… /yanıcı malzemelerden uzak tutun/saklayın.
P221: Yanıcılarla/… karışmasını önleyici her türlü önlemi alın.
P222: Hava ile temasına izin vermeyin.
P223: Şiddetli tepkime ve alevlenme olasılığından dolayı, su ile herhangi olası temasından kaçının.
P230: … ile ıslak tutun.
P231: Asal gaz ile elleçleyin.
P232: Nemden koruyun.
P233: Kabı sıkıca kapalı tutun.
P234: Sadece orijinal kabında saklayın.
P235: Soğuk tutun.
P240: Kabı ve alıcı ekipmanı toprağa oturtun/bağlayın.
P241: Patlamaya dayanıklı elektrikli/havalandırma/tutuşturucu/…/malzeme kullanın.
P242: Sadece ateş almayan aletler kullanın.
P243: Statik boşalmaya karşı önleyici tedbirler alın.
P244: Kısma vanalarını gres ve yağdan uzak tutun.
P250: Öğütme/şok/…/sürtünmeye maruz bırakmayın.
P251: Basınçlı kap: Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
P260: Tozunu/dumanını/gazını/sisini/buharını/spreyini solumayın.
P261: Tozunu/dumanını/gazını/sisini/buharını/spreyini solumaktan kaçının.
P262: Gözle, ciltle veya kıyafetle temas ettirmeyin.
P263: Hamilelikte/anne sütü verirken temastan kaçının.
P264: Elleçlemeden sonra … ile iyice yıkayın.
P270: Bu ürünü kullanırken hiçbir şey yemeyin, içmeyiniz veya sigara içmeyin.
P271: Sadece dışarıda veya iyi havalandırılan bir alanda kullanın.
P272: Kirlenmiş kıyafetleri işyeri dışına çıkarmayın.
P273: Çevreye verilmesinden kaçının.
P280: Koruyucu eldiven/koruyucu kıyafet/göz koruyucu/yüz koruyucu kullanın.
P281: Kişisel koruyucu ekipman kullanın.
P282: Soğuk geçirmez eldiven/yüz kalkanı/göz koruyucu kullanın.
P283: Ateş/alev dayanıklı/geciktirici kıyafet giyin.
P284: Solunum koruyucu giyin.
P285: Yetersiz havalandırma varsa, solunum koruyucu giyin.
P231+P232: Asal gazla elleçleyin. Nemden koruyun.
P235+P410: Soğuk saklayın. Güneş ışığından koruyun.
P300 Serisi: Müdahale amaçlı önlem ifadeleri
P301: Yutulması halinde:
P302: Cildin üzerinde olması halinde:
P303: Cildin (veya saçın) üzerinde olması halinde:
P304: Solunması halinde:
P305: Gözle teması halinde:
P306: Giysi ile teması halinde:
P307: Maruz kalınma halinde:
P308: Maruz kalınma veya etkileşme halinde:
P309: Maruz kalınma veya kendini kötü hissetme halinde:
P310: Hemen ZEHİR MERKEZİNİ veya doktoru/hekimi arayın.
P311: ZEHİR MERKEZİNİ veya doktoru/hekimi arayın.
P312: Kendinizi iyi hissetmezseniz, ZEHİR MERKEZİNİ veya doktoru/hekimi arayın.
P313: Tıbbi tavsiye alın/doktorunuza başvurun.
P314: Kendinizi iyi hissetmezseniz, tıbbi tavsiye/müdahale alınız.
P315: Hemen tıbbi tavsiye/müdahale alın.
P320: Özel acil müdahale gerekli (etikete bakın).
P321: Özel müdahale gerekli (etikete bakın).
P322: Özel önlemler (etikete bakın).
P330: Ağzınızı çalkalayın.
P331: KusturMAYIN.
Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayabildiğimiz Diller