1 Ocak 2021 tarihi itibariyle yeni bir dönem başlıyor.
1 ton ve üzerinde imal edilen veya kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde ithal edilen maddeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kayıt numarası almadan piyasaya arz edilemeyecektir.
Kimyasal kaydı yıl içerisinde 1 tonun üzerinde ithal ya da imal yolu ile piyasaya arzı yapılan maddeler yapılır. Buna, karışımların içerisindeki maddeler de dahildir.
Lore Danışmanlık tarafından süreçte verilen hizmetler;
- Firmanız adına kaydı yapılması gereken maddelerin tespiti
- Firmanızın, kayıt işleminin yapılacağı Çevre Bilgi Sistemi‘ne kayıt edilmesi
- Kayıt kapsamındaki maddelerin ön kayıtlarının/tam kayıtların yapılması
- Sertifikalı uzmanımız tarafından Güvenlik Bilgi Formu Hazırlanması
- Yurtdışı firmalar için Tek Temsilcilik Hizmeti
- Kimyasal Güvenlik Raporu Hazırlanması
Siz de ithalatını veya üretimini yaptığınız maddelerin kaydı için Lore Danışmanlık ile hemen iletişime geçin.
msds@lore.com.tr
Kimyasal Kaydı Kapsamında İhtiyacımız Olan Belge/Bilgiler
- Başvuru formunu kapsam dahilinde olan maddeler için doldurup mail adresimize gönderiniz.
- Madde ve karışımlara ait üretici tarafından hazırlanmış Güvenlik Bilgi Formları *
- Kaydı yapılacak madde ve karışım içindeki maddelere ait yıllık ithalat miktarı
0-1 Ton
1-10 Ton
10-100 Ton
100-1000 Ton
1000 Ton ve üzeri
KKDİK Yönetmeliği’ne göre yılda bir ton veya üstünde imal edilen veya ithal edilen maddelere kayıt yükümlülükleri uygulanır. Kayıt işlemi bir madde imâl edilmeden, ithal edilmeden veya piyasaya arz edilmeden önce yapılmalıdır.
Maddelerin kayıt işlemlerine 1 Ocak 2021 tarihinde başlayacaktır. Bu tarihe kadar maddelerin imalatçıları ve ithalatçıları Çevre Bilgi Sistemi içerisindeki “Kimyasal Kayıt Sistemi” üzerinden “Madde Bilgi Değişim Forumu”na maddelerine ilişkin bilgilerini girerek, ortak kayıt dosyası oluşturmak amacıyla aynı maddeyi imâl ya da ithal eden diğer firmalarla konsorsiyumlar oluşturacaklardır. Ortak kayıt dosyası ile aynı madde için tek bir kayıt dosyası alınması ve bilgi kirliğinin önlenmesi hedeflenmektedir
Yönetmelik kapsamında, eşyalar içindeki maddelerin de kaydettirilmesi gerekmektedir. (örneğin ithal edilen buzdolabının içinde yer alan R600- İzobütan gazı) Eşyaların yıllık bir tondan fazla miktarda madde içermesi ve maddenin normal ya da öngörülebilir kullanım koşullarında salınım yapmasının tasarlanması durumunda üreticiler veya ithalatçılar eşya içerisindeki bu maddelerin kaydını yaptırmakla yükümlüdürler.
KKDİK Yönetmeliği ile gelen yeni uygulamalardan biri de 10 ton ve üzerinde imâl veya ithal edilen maddeler için Güvenlik Bilgi Formlarına (GBF) ilave olarak, Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) hazırlanması olacaktır. Ayrıca, GBF ve KGR’ler artık Kimyasal Değerlendirme Uzmanları tarafından hazırlanacaktır.